Dragan Golubović izabran za novog predsjednika Udruženja „DIGI.BA“

Dragan Golubović

Redovna sjednica Skupštine Udruženja za digitalizaciju i informatizaciju kulturne baštine „DIGI.BA“ održana je dana 15.11.2018. godine u Sarajevu, na kojoj je izabrano i novo rukovodstvo Udruženja.

Članovi Udruženja su jednoglasno za novog predsjednika Udruženja „DIGI.BA“ izabrali Dragana Golubovića, za novog predsjednika Skupštine je imenovan Feđa F. Kulenović, dok je povjerenje za poziciju predsjednice Upravnog odbora ponovo ukazano prof. dr. Selmi Rizvić. Dosadašnji predsjednik Udruženja Dino Selimović, kao i dosadašnja predsjednica Skupštine Vanja Jovišić, svoj će angažman u Udruženju „DIGI.BA“ nastaviti kao aktivni članovi Udruženja, odnosno kao članovi Upravnog odbora.

Dragan Golubović rođen je u Sarajevu, magistar je bibliotečkih nauka i zaposlen u Mediacentru Sarajevo kao voditelj digitalnog online arhiva INFOBIRO. Radio je kao voditelj više projekata iz oblasti zaštite kultutno-historijske baštine i digitalizacije novinske građe. Zahvalivši se na ukazanom povjerenju, Golubović je istakao:
„Nadam se da će Udruženje Digi.ba nastaviti da radi na projektima zaštite kulturne baštine, odnosno njezine prezentacije koristeći moderne tehnolgije. Pokušaću da tokom mandata kroz aktivnosti Udruženja kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine što više približimo mladoj populaciji“. – kazao je Golubović koji već dugi niz godina uspješno sarađuje sa stručnim časopisima iz oblasti arhivistike, bibliotekarstva.

Na Skupštini su usvojeni i finansijski izvještaji o radu Udruženja u proteklom periodu. Iz Udruženja „DIGI.BA“ su pozvali sve institucije da finansijski podrže projekte i rad Udruženja „DIGI.BA“, koje ima za cilj očuvanje kulturne baštine i historije Bosne i Hercegovine i svih njenih naroda za buduće generacije i naraštaje.

Više informacija o Udruženju „DIGI.BA“ dostupno je na web stranici www.digi.ba kao i na Facebook stranici https://www.facebook.com/digi.ba/