Projekat “Rimsko naslijeđe Balkana” dobio Western Balkans Fund grant

Aplikacija pod nazivom „Rimsko naslijeđe Balkana“ Udruženja za digitalizaciju i informatizaciju kulturne baštine DIGI.BA je na pozivu Western Balkans Fund-a između 245 projekata izabrana u grupu od 24  koji su dobili finansijsku podršku. Grant agreement je potpisan 24. maja 2019. god. u Tirani.

Cilj projekta je kreiranje virtuelne prezentacije kulturnih spomenika iz rimskog perioda u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj gori i Albaniji. Rimska vila i Terme na Ilidži kod Sarajeva, rimski vojni grad i logor Viminacijum kod Požarevca, grad Duklja kod Podgorice i rimski amfiteatar u Draču biće predstavljeni u VR digitalnim pričama u okviru aplikacije koja će biti dostupna na Internetu i postavljena u muzeje na lokacijama arheoloških nalazišta. Na ovaj način korisnici i posjetioci muzeja će imati priliku virtuelno proštetati Balkanom u doba Rimske imperije i saznati o kulturnim spomenicima od kojih su danas sačuvani samo fragmenti.

sites

Partneri u projektu su Udruženje za promociju italijanske kulture u Bosni i Hercegovini „Dante Alighieri“,  UET CENTRE Albanija, Arheološki Institut Beograd, Srbija i Montenegrin Association for New Technologies – MANT, Crna gora. Trajanje projekta je 9 mjeseci, a prvi sastanak je zakazan za 20. juni u Sarajevu.

 

Powered by:

WBF Logo