Završen projekat “Rimsko naslijeđe Balkana”

Završen projekat “Rimsko naslijeđe Balkana”

 

Cilj projekta „Rimsko naslijeđe Balkana“ je kreiranje virtuelne prezentacije kulturnih spomenika iz rimskog perioda u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori i Albaniji. Rimska vila i terme na Ilidži kod Sarajeva, rimski vojni grad i logor Viminacium kod Požarevca, grad Municipium S kod Pljevalja i rimski amfiteatar u Draču predstavljeni su VR digitalnim pričama u okviru aplikacije koja je dostupna na Internetu i postavljena u muzeje na lokacijama arheoloških nalazišta. Korisnici aplikacije pomoću VR headseta putuju u Dyrrachium, Municipium S, Aquae S i Viminacium, gdje im boginja znanja Minerva priča o životu u tim naseljima u doba Rimske imperije. Nakon pregledanih priča i položenog testa znanja, omogućena je interakcija sa digitaliziranim objektima pronađenim na tim lokacijama.

20190920_222928

IMG_20180713_112943-1

Digitalne priče je prema scenariju publiciste Fatmira Alispahića režirao poznati BH reditelj Ahmed Imamović, a ulogu Minerve je igrala prvakinja drame Selma Alispahić. Projektni tim čine arheolozi Ilija Danković, Mile Baković, Lida Miraj i Adnan Busuladžić, arhitekt Emilija Nikolić, lokalni konsultanti Dražen Kardaglić, Branko Banović, Ana Marić, autor muzike i dizajner zvuka Adnan Mušanović, grafički dizajner Mirsad Festa, kostimograf Adisa Vatreš Selimović, make-up artist Naida Đekić, snimatelj Bojan Mijatović i programer Ivona Ivković Kihić. Producent i koordinator Projekta je prof. dr. Selma Rizvić.

TZ 10072019

IMG-20190810-WA0019

IMG-78f3dcd0eadb307ef407b6532f6f145b-V

Aplikacija je postavljena u muzej Viminacium u Srbiji i Zavičajni muzej Pljevlja u Crnoj gori, a online verzija je linkovana na web sajtove Zemaljskog muzeja BiH i Arheološkog muzeja u Draču, Albanija, te laboratorije Sarajevo Graphics Group i Udruženja DIGI.BA. Projekat je promoviran u partnerskim muzejima u decemru 2019 i januaru 2020. godine.

20191226_190940-1

Partneri u projektu su Udruženje za promociju italijanske kulture u Bosni i Hercegovini „Dante Alighieri“,  UET CENTRE Albanija, Arheološki Institut Beograd, Srbija i Montenegrin Association for New Technologies – MANT, Crna gora, a sredstva za njegovu realizaciju je obezbijedio Western Balkans Fund.

Promocijama je prisustvovao veliki broj medija. Ovako je projekat predstavio BHT1.

https://youtu.be/_SegEoPEpA8

WBF-Logo-1 small