Grant Creative Europe dodijeljen Udruženju DIGI.BA

Još jedan međunarodni uspjeh sarajevskog DIGI.BA, udruženja za digitalizaciju baštine, upravo je objavljen putem dodjele granta Evropske komisije – Creative Europe, za projekat SHELeadersVR, kojim će se koordinirati iz Sarajeva, a riječ je o predstavljanju historijskih ličnosti žena koje su vladale na Zapadnom Balkanu.

  • Ovo je ujedno prilika da u mreži digitalne baštine, u formi Virtual Reality aplikacije, predstavimo bosansko srednovjekovlje i kraljicu Jelenu. Predstavićemo historijski važne vladarke iz zemalja Zapadnog Balkana, uz virtuelnu rekonstrukciju zamkova i zdanja u kojima su živjele. Kroz interaktivno digitalno pripovijedanje korisnici aplikacije će imati priliku da upoznaju prošlost Zapadnog Balkana kroz prve tragove svojevrsnog ženskog pisma – rekla je prof. dr. Selma Rizvić, predsjednica Udruženja DIGI.BA.

Augmented Reality aplikacija će voditi posjetioce na mjesta gdje su zamkovi nekada stajali, a danas se nalaze njihovi ostaci. Na mobilnim uređajima korisnici će vidjeti rekonstruirani izgled tih lokacija u prošlosti i saznati kako se nekada tamo živjelo.

Partneri u projektu su Sarajevska škola za nauku i tehnologiju, VR produkcija NoHo iz Irske, Arheološki institut iz Beograda i Narodni muzej Crne Gore. Tehnički dio ekipe DIGI.BA dolazi iz laboratorije Sarajevo Graphics Group sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Ovaj projekat će okupiti interdisciplinarni tim stručnjaka iz kompjuterskih nauka, vizuelnih umjetnosti, historije i arheologije i pokazati evropsku dimenziju stvaranja i cirkulacije umjetničkih sadržaja kao poticanja razvoja, eksperimentiranja, širenja i primjene novog i inovativne prakse.