U Nikšiću promovirana Crvena stijena VR

Potkapina Crvena stijena javnosti je poznata od pedesetih godina XX vijeka. Nalazi se u selu Petrovići, opština Nikšić, Crna Gora. Crvena Stijena sadrži 20 metara arheoloških slojeva koji se prostiru od srednjeg paleolita do bronzanog doba. Same naslage srednjeg paleolita, čija je debljina nevjerovatnih 10 metara, sadrže jedan od najdužih i najbolje očuvanih srednje paleolitskih slojeva u Europi.

Istraživači iz laboratorije Sarajevo Graphics Group sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu su, sa svojim saradnicima iz Udruženja za digitalizaciju kulturne baštine DIGI.BA kreirali Virtual Reality aplikaciju u okviru IPA cross-border projekta “Amusing museums”.

Aplikaciju je kreirala ekipa u sastavu: scenario Fatmir Alispahić, arheolozi konsultanti Goran Pajović, Srđan Delić, prevod na engleski Senka Ahmetović-Palić, administracija projekta Renato Scuzzarello, Adisa Šito-Rogo, 3D rekonstrukcije eksponata Nudžejma Zukorlić i Amar Bešlagić, 3D modeliranje i animacija Ivona Ivković Kihić, fotogrametrija eksponata i snimatelj Bojan Mijatović, kostim Adnan Hajrulahović HAAD, glumica Jelena Laban, make up Naida Đekić, muzika Emir Bukovica, programiranje Edo Škaljo, režija Tarik Hodžić, producent, grafički dizajn i koordinator projekta Selma Rizvić.

Crvena stijena VR ima za cilj da povede posjetioce u prošlost i na edukativan i atraktivan način ih upozna sa ovim važnim lokalitetom. Kroz digitalne priče smještene u 3D model pećine korisnici saznaju o najvažnijim arheološkim nalazima i životu ljudi u prahistoriji. Odabrani pronađeni artefakti su digitalizirani tehnikom fotogrametrije i kreirane njihove 3D rekonstrukcije, koje se mogu virtuelno okretati i pregledati sa svih strana. Nakon što tačno odgovori na pitanja iz priča, korisnik u gameplay dijelu aplikacije dobija mogućnost da iskusi život u prahistoriji. Vodimo ga u lov na jelena pored Bilećkog jezera, ispod ulaza u pećinu.

Aplikacija je promovirana u petak, 20. juna u inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolis u Nikšiću. Predstavnici medija, učenici iz nikšićkih srednjih škola i ostali posjetioci su uživali u virtuelnom putovanju u prošlost. Aplikacija će biti dio stalnih postavki Muzeja u Nikšiću, Muzeja Crne Gore na Cetinju, kao i u centru za posjetioce na samoj lokaciji nalazišta.

koordinator projekta, prof. dr. Selma Rizvić

 

demo aplikacije Bojan Mijatović

 

 

direktorica Muzeja Nikšić, Jelena Đukanović

arheolog konsultant Srđan Delić

srednjoškolci iz Nikšića u virtuelnoj realnosti

Link na trailer