Digitalna izložba Underground

Promovirana digitalna izložba o torturi nad vjernicima u Sovjetskom Savezu

 

Istraživači laboratorije Sarajevo Graphics Group sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i članovi Udruženja za digitalizaciju i informatizaciju kulturne baštine DIGI.BA su nakon projekata na Kipru, Malti, Italiji, Albaniji, te u zemljama bivše Jugoslavije, realizirali projekat “Underground” koji svjedoči o represijama nad pravoslavim vjernicima u Sovjetskom Savezu.

Adnan Hasković kao tajni monah

Na poziv dr. Jamesa Kapala, sa University College Cork, Irska, koordinatora ERC projekta “Hidden Galleries” nakon workshopa koji je prof. dr. Selma Rizvić, voditeljica laboratorije Sarajevo Graphics Group, održala u okviru COST projekta NEP4DISSENT, BH ekipa je angažirana na digitalizaciji izložbe dokumenata iz arhiva sovjetske tajne policije, koji svjedoče o represiji nad vjernicima i njihovim suđenjima.

U pet priča, kroz koje nas vodi glumac Adnan Hasković, saznajemo sudbine pravoslavnih vjernika koji su gradili tajne crkve pod zemljom, u strahu i pri svijesti da bi, ako budu otkriveni, mogli dobiti kaznu od 25 godina robije u Sibiru. Kroz Virtual Reality okruženja, gledatelji se mogu upoznati sa podzemnim crkvenim prostorima, prošetati njima, vidjeti predmete i dokumente iz tog vremena.

– Ova stranica historije bivšeg Sovjetskog Saveza tek se otkriva, a njeno stavljanje u formu digitalne priče, u virtuelnoj realnosti, učinit će je atraktivnom i dostupnom posjetiocima iz cijelog svijeta- rekla je prof. dr. Selma Rizvić, koordinatorica projekta.

Projekat je promoviran on-line u okviru konferencije “Secret Police and the Study of Religions: Archives, Communities and Contested Memories”, a na njemu su radili:

scenarista Fatmir Alispahić, autor muzike i dizajner zvuka Adnan Mušanović, kostimografi Adisa Vatreš Selimović i Monika Močević, make-up Naida Đekić, operater telepromptera Iman Osmanagić, glumac Adnan Hasković, snimatelj Bojan Mijatović, 3D modeliranje Aida Sadžak, Unity developeri Ivona Ivković Kihić i Edo Škaljo, te grafički dizajn i producent Selma Rizvić.

Projekat se može vidjeti na

http://h.etf.unsa.ba/underground

a trailer na

https://youtu.be/R9QxnXhn7IY