LEGArT – registar umjetničkih dijela na temu genocida

U povodu 21. godišnjice genocida u Srebrenici Virtuelni muzej genocida nad Bošnjacima je 11.7. 2016. godine promovirao jedinstven projekat

LEGArT – registar umjetničkih dijela na temu genocida

 

 

Virtuelni muzej genocida nad Bošnjacima u povodu obilježavanja 21. godišnjice genocida u Srebrenici utemeljuje projekat jedinstvenog registra umjetničkih svjedočanstava o genocidu nad Bošnjacima, pod nazivom LEGArT, kao cjelovit virtuelni legat koji će baštiniti sve što je u umjetnosti i njenim disciplinama stvoreno i realizirano na temu genocida nad Bošnjacima.

LEGArT će po prvi put formirati jedinstven cyber prostor za kontinuirano objedinjavanje i klasificiranje svih umjetničkih djela o genocidu nad Bošnjacima, čemu pripadaju književni tekstovi, likovna i muzička djela, filmovi i pozorišne predstave, izložbe, performansi i manifestacije, zapravo, sve što je u duhovnom smislu imalo za cilj da zabaštini svjedočenje o genocidu nad Bošnjacima. Po prvi put će se formirati katalog spomenika koji obilježavaju mjesta bošnjačkog stradanja. LEGArT pokreće i biblioteku knjiga u PDF formatu na temu genocida, kao i galeriju fotografija.

Kao posebna tematska cjelina ustanovljavaju se baner i linkovi prema umjetnosti holokausta nad Jevrejima, prema Muzeju Jad Vašem, a u perspektivi i prema drugim svjetskim adresama koje kroz umjetničke forme tretiraju univerzalna pitanja stradanja ljudi u ratnim i totalitarnim vremenima.

Ustanovljavanjem LEGArT-a genocida nad Bošnjacima, kultura Bosne i Hercegovine, ali i antifašistička kultura općenito, postaju bogatiji za jedan autohton umjetnički korpus, koji će se narednih godina širiti i obimom i kvalitetom, te postati predmet naučnih istraživanja i kulturne razmjene. Onako kako se danas izučava umjetnost holokausta, kao zaseban korpus u historiji umjetnosti i u antifašističkoj kulturi, tako će i LEGArT genocida nad Bošnjacima postati adresa bez koje će biti nemoguće razumijevanje povijesti i savremenosti Bosne i Hercegovine, kako u kulturnom, tako i u širem društvenom i političkom horizontu.

Virtuelni muzej genocida nad Bošnjacima kroz svoje projekte nastoji u savremenim komunikacijskim formama i izrazima predstaviti kontinuitet bošnjačkog stradanja, a umjetnička svjedočanstva su najdirektniji vid razumijevanja i prenošenja iskustva žrtve genocida kroz povijesne i sve druge granice.

LEGArT genocida nad Bošnjacima je otvoren virtuelni prostor za postojeće i sve buduće umjetničke sadržaje, tako da se pozivaju svi stvaraoci da putem LEGArT-a, pri Virtuelnom muzeju genocida nad Bošnjacima,  objavljuju svoje radove ili dostavljaju linkove koji će biti klasificirani i zabaštinjeni u ovom jedinstvenom projektu koji će obuhvatiti sve što je u duhovnom i umjetničkom smislu rečeno o genocidu nad Bošnjacima.

U okviru obilježavanja 21. godišnjice genocida u Srebrenici biće predstavljena promotivna verzija LEGArT-a, na adresi www.vmgb.ba, kao i trailer o ovom jedinstvenom legatu kulture sjećanja.

legart

 

Projekat je realiziran pod pokroviteljstvom predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića i potpredsjednice Federacije Bosne i Hercegovine Melike Mahmutbegović.