Pomovirana aplikacija Bitka na Neretvi VR

U nedjelju 13. 12. 2020. godine u 12 sati u Muzeju u Jablanici promovirana je aplikacija Bitka na Neretvi VR, koja će uskoro biti dostupna posjetiocima. Promocija je održana kao online event, kojem su fizički prisustvovali samo članovi ekipe projekta i predstavnici medija, a publika ga je mogla pratiti preko youtube streama. Na web sajtu projekta dostupna je teaser verzija aplikacije za VR headset i desktop računare, koja ima za cilj da motivira korisnike Interneta da dođu u Muzej i odigraju kompletnu igru. Očekuje se da ovaj projekat doprinese povećanju broja posjetilaca Muzeja i razvoju kulturnog turizma u Jablanici.

Bitka na Neretvi je bila jedna od najznačajnijih bitaka II svjetskog rata. Titovi partizani su se uspjeli oduprijeti neprijateljskoj ofanzivi pod nazivom “Operacija Weiss”. Presudni događaji odigrali su se u kanjonu Neretve, u Jablanici, kada je prelaskom preko rijeke spašeno oko 4000 ranjenika i bolesnih boraca Narodnooslobodilačke vojske.

Muzej Bitke za ranjenike na Neretvi u Jablanici čuva uspomene na ovaj historijski događaj. U okviru aktivnosti IPA cross-border projekta „Amusing Museums“ previđena je modernizacija Muzeja i kreiranje digitalnog sadržaja. Ovaj zadatak je povjeren istraživačima laboratorije Sarajevo Graphics Group sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i njihovim saradnicima okupljenim u Udruženje za digitalizaciju kulturne baštine DIGI.BA.

 

  Edukativna igra u tehnici Virtual Reality će biti postavljena u prostoru Muzeja pod nazivom VR showroom. Ova aplikacija omogućava korisniku VR headseta da doživi bitku na Neretvi kao da je postao njen sudionik. Nakon tačnih odgovora na pitanja iz edukativnog dijela realiziranog kao 360 video,  komandant mu postavlja zadatak da sruši most, obori neprijateljske avione i prenese ranjenika preko rijeke. Ako uspješno obavi ovu misiju, čestitaće mu lično – drug Tito!

Projekat je realizirao kreativni tim DIGI.BA koji predvodi prof. dr. Selma Rizvić. Scenario za aplikaciju uradio je Fatmir Alispahić, a režiju potpisuje Tarik Hodžić. Ulogu komandanta igra Aleksandar Seksan, a muziku je komponovao Emir Bukovica. 3D modeliranje i grafički dizajn radila je Aida Sadžak, dron fotogrametriju Tatjana Mijatović, scenografiju i kostimografiju Adisa Vatreš Selimović i Monika Moćević, make-up Naida Đekić, a snimatelj je bio Bojan Mijatović. Glumci Alen Đuliman, Sejo Ivković, Alen Proho i Amina Hodžić su odigrali uloge partizana. Unity developer aplikacije je Ivona Ivković-Kihić, a dizajn i postprodukciju zvuka uradio je Adnan Mušanović.