Ilhamija – prvi bosanski disident

Udruženje za digitalizaciju kulturne baštine DIGI.BA je prije četiri godine priredilo prvo bosanskohercegovačko obilježavanje Evropskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima (23.08.), kada je predstavljena DISIDENeT platforma kojom naša zemlja sudjeluje u velikom istraživačkom projektu Evropske Unije posvećenom neslaganju sa socijalističkim režimima NEP4DISSENT. (https://youtu.be/Kzlea_A335g)

U mreži 21 države, i u povodu 30. godišnjice od rušenja Berlinskog zida i pada komunizma, DIGI.BA je 2019. godine predstavila prvi bh. VR film 360, pod naslovom „Devet disidenata“, o bošnjačkim piscima koje je progonio komunistički režim.

Povodom ovogodišnjeg obilježavanja Evropskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima, DIGI.BA promovira VR film pod naslovom „Ilhamija – prvi bosanski disident“, a u povodu 200. godišnjice smrti Abdulvehaba Ilhamije (Žepče, 1773. – Travnik, 1821.).

Film u transhistorijski kontekst dovodi sudbine Ilhamije i Rešada Kadića, prvog, koji je historijska ličnost i književni lik, i drugog, koji je disidentski stradalnik i pisac koji je iskustvo progona opisao u pripovijesti „Ilhamijin put u smrt“ (1976).

Likove Ilhamije i Rešada Kadića u filmu tumači Mirza Mušija, a likove bosanskog vezira Dželaluddin Ali-paše i komunističkog isljednika tumači Aleksandar Seksan. Producent je prof. dr. Selma Rizvić, autor scenarija je Fatmir Alispahić, kameru i ton potpisuje Bojan Mijatović , kostim Adisa Vatreš Selimović i Monika Moćević, autor muzike i dizajner zvuka je Adnan Mušanović, a montažu i režiju radio je Tarik Hodžić.

Igrano-dokumentarni film o Ilhamiji rađen je u VR tehnici, tako da će gledaoci u svakom času moći pratiti kompletno zbivanje u krugu 360 stepeni. Film je sniman na travničkoj tvrđavi, uz podršku Zavičajnog muzeja Travnik i Mešihata Islamske zajednice Travnik.

Projekat je finansiralo Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Link na film

VR Film – Ilhamija