Promocije drugog izdanja Rimskog naslijeđa Balkana

Cilj projekta „Rimsko naslijeđe Balkana“ je kreiranje virtuelne prezentacije kulturnih spomenika iz rimskog perioda u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj gori i Albaniji. Odabrane lokacije predstavljene su Virtual Reality digitalnim pričama u okviru aplikacije koja je dostupna na Internetu i postavljena u muzeje u okviru arheoloških nalazišta. U prvoj verziji aplikacije predstavljeni su Dyrrachium, Municipium S, Aquae S i Viminacium. U drugoj verziji korisnici aplikacije pomoću VR headseta putuju u Butrint, Docleu, Mogorjelo i Lederatu, gdje im boginja znanja Minerva priča o životu u tim naseljima u doba Rimske imperije. Nakon pregledanih priča i položenog testa znanja, omogućena je interakcija sa digitaliziranim objektima pronađenim na tim lokacijama.

Promocije drugog izdanja projekta “Rimsko naslijeđe Balkana” održane su 23.6.2021 u Viminaciumu, Srbija, 25.6. u Galeriji Risto Stijović, Podgorica, Crna Gora i 26.6. u Ministarstvu kulture, Tirana, Albanija.

 

Viminacium – izjava za medije, Selma Rizvić, koordinator projekta

Viminacium – promocija

gostovanje na HIT Radio Požarevac

najmlađi korisnici – Viminacium

Promocija Podgorica

zamjenica direktora Muzeja Podgorica Ljiljana Kolundžić

Promocija Tirana

     

arheolog Lida Miraj – konsultant na projektu

 

demo – Butrint

 

Scenario za digitalne priče i u drugoj verziji aplikacije napisao je publicista Fatmir Alispahić, a ulogu Minerve je igrala prvakinja drame Selma Alispahić. Projektni tim čine arheolozi Lida Miraj, Adnan Busuladžić, Nemanja Radunović, Mladen Jovičić, Nemanja Mrđić, lokalni konsultanti arhitekt Emilija Nikolić, Jelena Anđelković i Dražen Karadaglić, autor muzike i dizajner zvuka Adnan Mušanović, grafički dizajner Mirsad Festa, kostimografi Adisa Vatreš Selimović i Monika Moćević, make-up artist Naida Đekić, snimatelj Bojan Mijatović i programer Ivona Ivković Kihić. Producent i koordinator Projekta je prof. dr. Selma Rizvić.

Aplikacija je postavljena u muzej Viminacium u Srbiji, a online verzija je linkovana na web sajtove Zemaljskog muzeja BiH i Arheološkog muzeja u Draču, Albanija, te laboratorije Sarajevo Graphics Group i Udruženja DIGI.BA.

Partneri u projektu su Udruženje za promociju italijanske kulture u Bosni i Hercegovini „Dante Alighieri“,  UET CENTRE Albanija, Arheološki Institut Beograd, Srbija i NVU Montenergy, Crna Gora, a sredstva za njegovu realizaciju je obezbijedio Western Balkans Fund.