Kreiranje i dizajn multimedijalnih sadržaja o austrougarskim tvrđavama u Trebinju

Razvojna agencija Grada Trebinja – TREDEA započela je saradnju sa Udruženjem za digitalizaciju i informatizaciju kulturne baštine “Digi.ba” u okviru aktivnosti projekta InterReg Adrion EMOUNDERGROUNDS. Glavni cilj projekta „EMOUNDERGROUNDS“ je povećanje atraktivnosti i konkurentnosti uključenih teritorija u cilju jačanja društvenog i ekonomskog razvoja te održivog i pametnog rasta cijele makro-jadranske regije unapređenjem novog integrisanog turističkog proizvoda zasnovanog na naprednim tehnologijama i inovativnim marketinškim alatima.
 
DIGI.BA će kreirati multimedijalni sadržaj za toteme i audio beacon-e, te VR aplikaciju koja će omogućiti posjetiocima Muzeja Hercegovine u Trebinju da virtuelno otputuju u prošlost i posjete tvrđave Strač, Kličanj, Golo brdo i Petrinju. Kroz ovo virtuelno iskustvo vodiće ih austrougarski vojnik, a na kraju će imati priliku i da postanu golubovi pismonoše, koji su nekad bili smješteni u golubarskoj poštanskoj stanici Trebinje, dijelu sadašnje zgrade Muzeja.
 
Projekat “EMOUNDERGROUNDS“ se sprovodi u sklopu programa transnacionalne saradnje „Interreg ADRION, a pored Trebinja učestvuje još devet partnerskih zajednica iz Italije (Nardò, Carpi), Grčke (Andravida-Killini), Hrvatske (Rijeka i Šibenik), Slovenije (Koper, Ivančna Gorica), Crne Gore (Bar) i Albanije (Kukeš).